Vianočné sladkosti bez múky a cukru

Vianočné sladkosti bez múky a cukru

Sladiť nechceme, s bielou múkou sa nekamarátime. Ak už chcete výnimočne a striedmo zhrešiť tak aspoň použite sladidlo, ktoré obsahuje menej veľmi škodlivej fruktózy alebo si vyberte sladkosti, ktoré obsahujú orechy a kvalitnú čokoládu. Ponúkam Vám niekoľko tipov na veľmi chutné vianočné koláčiky, ktoré môžete s čistým svedomím ponúknuť deťom a ani návšteva nimi nepohrdne. Sú vynikajúce!

 

MARCIPÁNOVÉ GULIČKY

Suroviny

100 g mandľová múka (môžete si ju namlieť z mandlí alebo ju už kúpiť hotovú)

2 lyžice javorového sirupu (je síce tmavší ako agávový ale obsahuje oveľa menej nebezpečnej fruktózy!)

balíček lieskových orechov

kúsok kvalitnej čokolády na ozdobu

Postup

  1. Mandľovú múku zmiešame s javorovým sirupom. Cesto spracujeme prstami aby vznikla hmota,
    z ktorej sa dajú tvarovať guličky.

2. Lieskové orechy krátko opražíme na suchej panvici.

3. Z mandľovej hmoty tvarujem malé placky, do ktorých zabalíme lieskový orech, vytvoríme guličku
a ozdobíme ju kúskom čokolády. 

4. Podávame na papierových košíčkoch.

MANDĽOVÉ PRALINKY

Suroviny

1 balíček mandľových hoblín

3-4 sušené marhule alebo slivky

vanilková esencia alebo vanilkový lusk alebo vanilkový prášok (nie cukor!) z DM

štipka škorice

Postup

  1. Mandľové lupienky krátko opražíme na suchej panvici a rozdelíme na dve polovice.

2. Jednu polovicu ochutíme škoricou, druhú vanilkou a necháme vychladnúť.

3. Zo škoricej časti odoberieme 2 pol. lyžice a rozdrvíme a jemnejšie kúsky v mažiari. Tie neskôr použijeme na obaľovanie guličiek.

4. Sušené ovocie namixujeme spoľu s mandľovou hmotou (marhule s vanilkovými mandľami a slivky so škoricovými). Hmota by mala mať takú konzistenciu, aby sa dala formovať do guličiek. 

5. Tvarujeme guličky, ktoré potom obaľujeme v škoricových mandliach. Guličky môžeme obaľovať aj v kakaovom prášku alebo v strúhanom kokose.

6. Podávame na papierových košíčkoch.

 

ORIEŠKOVO-ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY

Suroviny

100g mandľových hoblín

80g kvalitnej čokolády (80% a viac)

1 lyžička kokosového oleja

Postup

1. Mandle opražíme na suchej panvici.

2. Čokoládu rozpustíme spolu s kokosovým olejom a pridáme do nej opražené mandle. Zmiešame.

3. Na plech rozložíme papier na pečenie, lyžicou tvoríme malé mandľovo-čokoládové hromádky alebo
s hmotou plníme papierové košíčky.

4. Necháme stuhnúť v chlade.

 

SEMIENKOVÉ HROMÁDKY

Suroviny

100 g semienkovej zmesi (tekvicové a slnečnicové jadierka)

75 g kvalitnej čokolády (80% a viac)

kokosový olej

vanilkový lusk, esencia alebo prášok z DM

Postup

1. Semienkovú zmes krátko opražíme na sucho na panvici. Necháme vychladnúť.

2. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kupeli, pridáme kokosový tuk, ochutíme vanilkou a primiešame semienkovú zmes.

3. Na papier na pečenie alebo do papierových košíčkov zo zmesi lyžicou tvoríme kôpky, ktoré necháme vychladnúť. Zdobíme ružovým korením, strúhaným kokosom, chilli, hrubozrnnou soľou, drvenými orieškami…

Dobrú chuť!

 

Recepty som získala na kurze varenia podľa princípov Metabolic Balance®:
www.vitalenergie.czwww.perfectbalance.czwww.irenahonzakova.cz.

Share on Facebook
Facebook
Zdieľať
Vilma Vittek o mne

Vilma Vittek

Okrem marketingovej komunikácie som študovala aj výživové poradenstvo a som výživový poradca pre výživu a suplementáciu. V mojom profesionálnom životopise nájdete prácu v medzinárodnej banke, reklamnej agentúre, ale aj organizáciu komunikačných kampaní a verejných zbierok pre tretí sektor.

K výživovému poradenstvu ma priviedla dlhá a náročná životná cesta. Moja práca je mojim koníčkom a všetko čo viem chcem ponúknuť aj Vám. Pomôžem Vám so zmenou životného štýlu, aby ste už po pár týždňoch boli vitálni, štíhli a plní energie. Naučím Vás, ako si tento stav udržať už navždy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.