Založenie kvásku je jednoduchá vec, ktorú si ale nenechávajte na poslednú chvíľu, pretože tento proces trvá niekoľko dní. To čakanie stojí za to, lebo keď sa potom oň s láskou staráte tak sa Vám odmení svojou úžasnou schopnosťou urobiť z každého chlebíka chutnú a zdravú potravinu.
Suroviny: celozrnná ražná múka, voda.
Za proces kvasenia (fermentácie) sú zodpovedné baktérie mliečneho kvasenia, ktoré sú prítomné v múke a prostredníctvom vody a tepla sa zaktivujú – prebudia. Baktérie sa nachádzajú všade okolo nás a mnohé z nich sú pre naše zdravie veľmi prospešné. Založenie kvásku trvá zopár dní, preto prosím nečakajte s jeho prípravou až na deň kedy ho potrebujete. Kvások môžete využiť aj na pečenie sladkých dobrôt: napr. fantastických lievancov (recepty nájdete v knižke Kvások od Lenky Mančíkovej).
Deň prvý
V sklenenom pohári s objemom 0,5 – 0,7 litra zmiešajte 2 polievkové lyžice ražnej celozrnnej múky a 2 polievkové lyžice teplej vody. Vrch pohára zakryte mikroténovým vreckom, aby do pohára prenikal vzduch a upevnite ho gumičkou. Pohár položte na kuchynskú linku, kde naň nebude svietiť slnko a nevšímajte si ho až do druhého dňa.
Deň druhý až desiaty
Do pohára pridajte 1 polievkovú lyžicu (PL) múky a 1 PL vlažnej vody, zmes premiešajte, zakryte a odložte na ďalších 24 hodín. Takto ho prikrmujte každý deň a nechajte baktérie pracovať ďalších 24 hodín. Postupne by ste mali v kvásku vidieť malé bublinky, bude mať kyslastú vôňu a zväčší objem.
Deň desiaty
Kvások je hotový a pripravený na prípravu kvalitného chleba a pečiva. V chladničke vydrží navždy – ak pravidelne nepečiete je potrebné ho každý týždeň „nakŕmiť“ – pridajte kávovú lyžičku ražnej múky a lyžičku vody, zamiešajte a znova vložte do chladničky. Ak viete, že dlhšiu nebudete doma a nemáte k dispozícii niekoho, kto sa bude o Váš kvások starať, tak ho šupnite do mrazničky – po návrate ho iba prešupnete do chladničky a keď sa rozmrazí tak ho znova nakŕmite.
(inšpirované Lenkou 🙂 www.zdravepecenie.sk a jej knižkou Kvások)

Vilma Vittek
Okrem marketingovej komunikácie som študovala aj výživové poradenstvo a som výživový poradca pre výživu a suplementáciu. V mojom profesionálnom životopise nájdete prácu v medzinárodnej banke, reklamnej agentúre, ale aj organizáciu komunikačných kampaní a verejných zbierok pre tretí sektor.
K výživovému poradenstvu ma priviedla dlhá a náročná životná cesta. Moja práca je mojim koníčkom a všetko čo viem chcem ponúknuť aj Vám. Pomôžem Vám so zmenou životného štýlu, aby ste už po pár týždňoch boli vitálni, štíhli a plní energie. Naučím Vás, ako si tento stav udržať už navždy.


V recepte som mala chybu, ospravedlňujem sa. Pri zakladaní kvásku ho stačí každý deň prikŕmiť iba jednou polievkovou lyžicou múky a vody. Recept som už opravila. Dúfam, že sa Vám kvások medzičasom nerozliezol po celej kuchyni :))