Ražný kvások

Ražný kvások

Založenie kvásku je jednoduchá vec, ktorú si ale nenechávajte na poslednú chvíľu, pretože tento proces trvá niekoľko dní. To čakanie stojí za to, lebo keď sa potom oň s láskou staráte tak sa Vám odmení svojou úžasnou schopnosťou urobiť z každého chlebíka chutnú a zdravú potravinu. 

Suroviny: celozrnná ražná múka, voda.

Za proces kvasenia (fermentácie) sú zodpovedné baktérie mliečneho kvasenia, ktoré sú prítomné v múke a prostredníctvom vody a tepla sa zaktivujú – prebudia. Baktérie sa nachádzajú všade  okolo nás a mnohé z nich sú pre naše zdravie veľmi prospešné. Založenie kvásku trvá zopár dní, preto prosím nečakajte s jeho prípravou až na deň kedy ho potrebujete. Kvások môžete využiť aj na pečenie sladkých dobrôt: napr. fantastických lievancov (recepty nájdete v knižke Kvások od Lenky Mančíkovej).

Deň prvý

V sklenenom pohári s objemom 0,5 – 0,7 litra zmiešajte 2 polievkové lyžice ražnej celozrnnej múky a 2 polievkové lyžice teplej vody. Vrch pohára zakryte mikroténovým vreckom, aby do pohára prenikal vzduch a upevnite ho gumičkou. Pohár položte na kuchynskú linku, kde naň nebude svietiť slnko a nevšímajte si ho až do druhého dňa.

Deň druhý až desiaty

Do pohára pridajte 1 polievkovú lyžicu (PL) múky a 1 PL vlažnej vody, zmes premiešajte, zakryte a odložte na ďalších 24 hodín. Takto ho prikrmujte každý deň a nechajte baktérie pracovať ďalších 24 hodín. Postupne by ste mali v kvásku vidieť malé bublinky, bude mať kyslastú vôňu a zväčší objem. 

Deň desiaty

Kvások je hotový a pripravený na prípravu kvalitného chleba a pečiva. V chladničke vydrží navždy – ak pravidelne nepečiete je potrebné ho každý týždeň „nakŕmiť“ – pridajte kávovú lyžičku ražnej múky a lyžičku vody, zamiešajte a znova vložte do chladničky. Ak viete, že dlhšiu nebudete doma a nemáte k dispozícii niekoho, kto sa bude o Váš kvások starať,  tak ho šupnite do mrazničky – po návrate ho iba prešupnete do chladničky a keď sa rozmrazí tak ho znova nakŕmite.

(inšpirované Lenkou 🙂 www.zdravepecenie.sk a jej knižkou Kvások)

Share on Facebook
Facebook
Zdieľať
Vilma Vittek o mne

Vilma Vittek

Okrem marketingovej komunikácie som študovala aj výživové poradenstvo a som výživový poradca pre výživu a suplementáciu. V mojom profesionálnom životopise nájdete prácu v medzinárodnej banke, reklamnej agentúre, ale aj organizáciu komunikačných kampaní a verejných zbierok pre tretí sektor.

K výživovému poradenstvu ma priviedla dlhá a náročná životná cesta. Moja práca je mojim koníčkom a všetko čo viem chcem ponúknuť aj Vám. Pomôžem Vám so zmenou životného štýlu, aby ste už po pár týždňoch boli vitálni, štíhli a plní energie. Naučím Vás, ako si tento stav udržať už navždy.

3 komentáre


  1. Dobrý večer prajem.
    Mám druhý deň kvások v 7dcl fľaške a už mi z nej vychádza von.Ked tam pridám zajtra posledných 100g múky a vodu , tak ho budem mať aj na stole.Mali ste to tiež takto?

    S pozdravom Ingrid

  2. V recepte som mala chybu, ospravedlňujem sa. Pri zakladaní kvásku ho stačí každý deň prikŕmiť iba jednou polievkovou lyžicou múky a vody. Recept som už opravila. Dúfam, že sa Vám kvások medzičasom nerozliezol po celej kuchyni :))

Comments are closed.