Kokosová panna cotta so semienkami (vhodná aj pri histamínovej intolerancii)

Kokosová panna cotta so semienkami (vhodná aj pri histamínovej intolerancii)

Kvôli svojim klientom, ale aj vlastným zdravotným obmedzeniam, každý deň riešim čo jesť, aby to bolo nielen chutné, ale aj  výživné a liečivé. Pretože jedlo nemá iba zasýtiť, má nás nabiť dobrou energiou a dať nám výživné látky potrebné pre regeneráciu tela. Tí, čo riešite rôzne potravinové intolerancie,
napr. histamínovú (ako ja) viete, aké ťažké je sa kvalitne a výživne najesť. Vašou hlavnou stravovacou prioitou musí byť jesť opatrne (rozumej: vyberať potraviny a nespustiť si tzv. “krízu”, príznaky)
ale súčasne jedlom potláčať nešpecifické zápaly v tele a regenerovať črevnú sliznicu. To znamená: jesť vhodné prirodzené potraviny, nekonzumovať cukor (ten je veľký kamarát a spúšťač zápalov)
a preorientovať sa na protizápalovéa výživné látky, ktoré majú pozitívny vplyv na črevo.

Ja som si začala na raňajky robiť panna cottu, ktorá podľa mňa spĺňa všetky tieto náročné kritériá.
Ponúkam Vám recept, posúďte sami. Je taký chutný a výživný, že ho môžete ponúknuť aj deťom
a určite aj návšteve:

Suroviny na 1 porciu:
(záleží v akej nádobe budete panna cottu servírovať, odporúčam sklenený pohár):

2 dl kokosové mlieko
(obsahuje protizápalový kokosový tuk, kyselinu laurovú, ktorá pomáha pri vírusových
a kvasinkových infekciách a je vhodné pri laktózovej aj histamínovej intolerancii)

1 polievková lyžica práškovej želatíny
(absolútne odporúčam hovädziu želatínu od Green Lakes, je vyrobená z kostí a tkanív kravičiek, ktoré sa pásli na zelených pastvinách, okrem iných potrebných aminokyselín obsahuje aj glutamín, ktorý je základným stavebným kameňom pri obnove črevnej sliznice,
je vynikajúca aj na pevnosť nechtov a vlasov – overené mnou!!!
viac info o tom, prečo je super konzumovať kvalitnú želatínu nájdete tu)

polievková lyžica chia semienok
(obsahujú protizápalové omega 3 mastné kyseliny,
gélik, ktoré vytvoria je tiež mimoriadne prospešný pre črevnú sliznicu)

polievková lyžica drveného ľanového semena
(tiež obsahuje protizápalové omega 3 mastné kyseliny a je dobrým pomocníkom pri zápche)

ja si pridávam aj lyžicu drvených semien ostropestreca mariánskeho, nemusí byť
(pretože má ochrannú funkciu na pečeň, ktorá je našim najdôležitejším detoxikačným ogánom)

stévia (med, javorový sirup) podľa chuti
(ja som striktným fanúšikom konceptu sugarfree, takže u mňa bez)

nízkofruktózové ovocie (lesné plody)
podľa chuti a zdravotných možností (obsahuje dôležité antioxidanty)

Postup:

Do malej misky dajte na dno trochu vody a zasypte želatínou. Zamiešajte a nechajte stáť cca 5 minút. Kokosové mlieko zohrejte (nevarte), pridajte ľanové a chia semienka, prípadne aj stéviu, zamiešajte. Primiešajte želatínu tak, aby ste nemali hrudky (s touto želatínou sa fantasticky pracuje takže žiadne obavy). Nechajte chladnúť a cca raz za minútu premiešajte. Zatiaľ na dno pohára dajte časť umytého ovocia a zalejte ešte vlažnou hmotou, vrch tiež ozdobte ovocím.
Nechajte vychladnúť. 

Dobrú chuť!

 

 

 

 

Share on Facebook
Facebook
Zdieľať
Vilma Vittek o mne

Vilma Vittek

Som odborník na marketingovú komunikáciu, certifikovaný výživový poradca a poradca pre program metabolic balance®. V mojom profesionálnom životopise nájdete prácu v medzinárodnej banke, reklamnej agentúre, ale aj organizáciu komunikačných kampaní a verejných zbierok pre tretí sektor.

K výživovému poradenstvu ma priviedla dlhá a náročná životná cesta. Moja práca je mojim koníčkom a všetko čo viem chcem ponúknuť aj Vám. Prostredníctvom certifikovaného programu Vám pomôžem s úpravou Vášho metabolizmu, aby ste už po pár týždňoch boli vitálni, štíhli a plní energie. Naučím Vás, ako si tento stav udržať už navždy.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.