Toto je pre mňa letné no. 1! Jednoduché, chutné, osviežujúce a lacné, vhodné ako predjedlo, fantastická príloha alebo zdravé raňajky. Uhorky sú dostupné počas celého roka, ale v lete, keď sú čerstvo odtrhnuté na záhradke a máte k dispozícii aj čerstvý kôpor tak nie je o čom.
Suroviny:
1 šalátová uhorka
500 gr tučného, hustého, bieleho gréckeho jogurtu
(neodtučnený a prirodzene hustý)
2 strúčiky cesnaku, resp, podľa chuti
1 lyžica olivového oleja
čerstvý kôpor, soľ a citrónová šťava podľa chuti
(ak náhodou máte čerstvú mätu tak pár lístkov nasekajte a pridajte na záver – nepovinné)
Postup:
Najdôležitejšie je zbaviť uhorku vody. Nahrubo nastrúhanú uhorku (šúpať nemusíte) posoľte a dajte na sitko, to umiestnite na misku (aby mala kam odtekať prebytočná voda). Nechajte ju stáť v sitku minimálne 1/2 hodinu, najlepšie v chladničke cez noc. Potom ju ešte aj ručne vyžmýkajte.
Medzitým zmiešajte jogurt, soľ, pretlačený cesnak, citrónovú šťavu a olivový olej, kôpor pridáte až tesne pred podávaním. Toto môžete urobiť ešte večer a nechať stáť v chladničke, chute sa lepšie spoja a cesnak nebude taký ostrý. Jogurt má byť pred zmiešaním s uhorkou studený.
Pred podávaním zmiešajte ochutený jogurt s vyžmýkanou uhorkou a zamiešajte čerstvo nasekaný kôpor, ak máte tak aj trochu čerstvej mäty.
Fantastické na ražný chlebík, ražnú tortilu alebo ku grilovanému mäsku.
Dobrú chuť!


Vilma Vittek
Okrem marketingovej komunikácie som študovala aj výživové poradenstvo a som výživový poradca pre výživu a suplementáciu. V mojom profesionálnom životopise nájdete prácu v medzinárodnej banke, reklamnej agentúre, ale aj organizáciu komunikačných kampaní a verejných zbierok pre tretí sektor.
K výživovému poradenstvu ma priviedla dlhá a náročná životná cesta. Moja práca je mojim koníčkom a všetko čo viem chcem ponúknuť aj Vám. Pomôžem Vám so zmenou životného štýlu, aby ste už po pár týždňoch boli vitálni, štíhli a plní energie. Naučím Vás, ako si tento stav udržať už navždy.

