10 jednoduchých pravidiel na udržanie hmotnosti a hormonálnej rovnováhy

10 jednoduchých pravidiel na udržanie hmotnosti a hormonálnej rovnováhy

1. Jedzte 3x denne, nie viac, nie menej

2. Po každom jedle urobte minimálnu päťhodinovú prestávku kým začnete jesť
ďalšie jedlo

3. Konzumáciou jedného jedla nestrávte viac ako 60 minút

4. Podľa možnosti nejedzte po 21. hodine
Tieto prvé štyri pravidlá spolu súvisia. Počas prestávok medzi jednotlivými jedlami klesá hladina inzulínu, čo umožňuje spaľovanie tuku. Pri konzumácii viacerých (5-6) malých jedál počas celého dňa zostáva hladina inzulínu permanentne zvýšená. To nielen bráni spaľovaniu tuku,  ale aj produkcii hormónov, ktoré chránia Vaše telo pre starnutím a zápalmi. Nočná pauza spojená s kvalitným spánkom má pozitívny vplyv na chudnutie a dostatok energie.

5. Jedlo vždy začnite jedným až dvoma sústami bielkoviny
Toto pravidlo tiež súvisí s reguláciou inzulínu Ak sa do žalúdka dostane ako prvá bielkovina, pankreas začne produkovať glukagón ktorý bráni produkcii inzulínu a vyvoláva pocit nasýtenia.

6. Počas každého jedla jedzte iba jeden druh bielkoviny ale pri každom jedle iný
Zlepšíte tak biologickú využiteľnosť prijímaných bielkovín.

7. Počas dňa pite dostatok vody
(cca 35ml na 1kg telesnej hmotnosti). Pite priebežne počas celého dňa. 

8. Denne zjedzte jedno jablko
Vitamíny, minerály, vláknina, polyfenoly, látky regulujúce cholesterol a kyselinu močovú… – jablko obsahuje všetko potrebné, je lokálne pestované a dobre dostupné. Menej sladké druhy ovocia jedzte na záver jedla ako náhradu dezertu.

9. Zo stravy úplne vylúčte priemyselne spracované potraviny a polotovary
„If man made it, don‘t eat it“, v preklade: „nejedz to, čo vyrobil človek“ je slávny výrok Jacka LaLanne, amerického fitness a nutričného guru, ktorý sa preslávil svojim bojom proti priemyselne spracovaným potravinám. V súčasnosti viacero výskumov potvrdzuje, že ich konzumácia je jednou z hlavných príčin vzniku civilizačných chorôb.

10. Vymeňte prílohy k jedlám
Zemiaky, cestoviny, ryžu… – prílohy populárne v našich zemepisných šírkach vymeňte
za ražný, ideálne kváskový chlieb, maximálne 2 x 25 g plátky k jednému jedlu. Na Vašom tanieri by vždy mala byť kvalitná bielkovina (vajíčka, kvalitné chudé mäso, mliečne výrobky, strukoviny, klíčky a orechy – ideálne je striedať živočíšne a rastlinné) a ZELENINA! Aj napriek rôznym pochybnostiach o kvalite zeleniny je akákoľvek zelenina VŽDY lepšia ako žiadna!

Dodržiavaním týchto jednoduchých pravidiel

podporíte zdravú hormonálnu rovnováhu svojho tela

upraví sa Vaša hmotnosť

zlepší sa Váš spánok

budete menej nervózny

budete mať viac energie

podporíte svoju imunitu 🙂

 

Pravidlá metabolic balance®

Share on Facebook
Facebook
Zdieľať
Vilma Vittek o mne

Vilma Vittek

Okrem marketingovej komunikácie som študovala aj výživové poradenstvo a som výživový poradca pre výživu a suplementáciu. V mojom profesionálnom životopise nájdete prácu v medzinárodnej banke, reklamnej agentúre, ale aj organizáciu komunikačných kampaní a verejných zbierok pre tretí sektor.

K výživovému poradenstvu ma priviedla dlhá a náročná životná cesta. Moja práca je mojim koníčkom a všetko čo viem chcem ponúknuť aj Vám. Pomôžem Vám so zmenou životného štýlu, aby ste už po pár týždňoch boli vitálni, štíhli a plní energie. Naučím Vás, ako si tento stav udržať už navždy.

Comments are closed.